גודל פונט רגיל גודל פונט תצוגה 120% גודל פונט תצוגה 140% גודל פונט תצוגה 200%
הרשמה לכנסי
החשיפה

שאלות תשובות

מי יכול להתמיין לעתודה?

מועמדים לשירות, תלמידי י"ב או מועמדים לשירות הנמצאים בשנת דחיית גיוס (שנת שירות/ מכינה) – שביצעו צו ראשון בלשכת הגיוס ונתוניהם עומדים ברף המיון לעתודה – קרי נתוני קצונה.

מי יכול להתקבל לעתודה?

מועמד לשירות – בעל נתונים מתאימים, אשר עובר את תהליך המיון על כל חלקיו – כולל קבלה למוסד האקדמי והמיון הצבאי.

האם המיון לעתודה חוסם אפשרויות אחרות בצבא?

המיון לעתודה הינו במקביל לכלל המיונים האחרים ואינו חוסם אפשרות אחרות. במידה ומתקבלים לעתודה ולתפקידים אחרים, זכות הבחירה ביניהם ניתנת למועמד.

איך נרשמים לעתודה?

בנוב' של שנת הי"ב, נפתחת הרשמה באתר "מתגייסים ברשת" של מיטב, באזור האישי , למועמדים לשירות המתאימים ע"פ נתוניהם לעתודה. על המועמד להיכנס לאיזור האישי – שם יופיע שאלון עתודה ולדרג בשאלון את העדפותיו – מקצוע הלימוד ומוסד בו מבקש ללמוד.

ניתן לדרג עד שלושה מקצועות/ מגמות ובכל אחת ממגמות הלימוד– ניתן לדרג עד שלושה מוסדות.

האם ניתן לבטל את ההרשמה?

בוודאי, ההרשמה לעתודה באתר מתגייסים הינה הצהרה של המועמד כי מבקש להתמיין למסלול. ההרשמה אינה מחייבת וניתן לוותר על המיון למסלול בכל שלב.

מהו המיון האישיותי?

המיון האישיותי הינו יום מיון בו נבחנת התאמת המועמד לשירות לקצונה אקדמית. זה מיון שנמשך יום שלם, משלב בתוכו סוגי מבחנים שונים – אישיים, קבוצתיים וראיון אישי. המיון הינו חד פעמי ולא ניתן לחזור עליו, לכן חשוב להגיע אליו מוכוונים.

מה תהליך המיון?

תהליך המיון לעתודה הינו ארוך ומתחיל בנוב' של שנת הי"ב עם ההרשמה למסלול באתר מתגייסים של מיטב. הוא כולל דרישה לבחינה הפסיכומטרית, מיון אישיותי ומיונים נוספים לתוכניות העילית ולחלק מהמסלולים. התהליך מסתיים בקבלת תוצאות בחינות הבגרות וקבלת תשובות ממוסדות הלימוד.

האם ניתן לצאת לעתודה לאחר שהתגייסתי?

ניתן להגיש בקשה ליציאה לעתודה מתוך שירות (טופס 55). כל עוד החייל/ת בעל יתרת שירות של שנה לפחות מיום פתיחת שנת הלימודים, או שנה וחצי במקרה של מקצועות הרפואה. על החייל לעמוד בכל הקריטריונים ככל מועמד לשירות ולעבור את תהליך המיון כולו בהתאם.

אילו מקצועות הכי נדרשים בעתודה?

המערך העיקרי אליו מגיעים בוגרי העתודה הינו המערך הטכנולוגי בצה"ל. לאור כך, מרבית המתקבלים לעתודה יתחילו ללמוד באחת ממגמות ההנדסה והמדעים המדויקים (מהווה כ-75% מהמתקבלים לעתודה) – כאשר הגדולות שבהן: הנדסת חשמל ואלקטרוניקה, מקצועות המחשב (הנדסת תוכנה/ מדעי המחשב), הנדסת מכונות, הנדסת אווירונאוטיקה, הנדסת תעשייה וניהול, הנדסת מערכות מידע, הנדסת בניין. בתוך קבוצה זו – קיימות מגמות נוספות קטנות יותר – הנדסה כימית, הנדסת חומרים, גיאואינפורמציה, מתמטיקה, פיזיקה, ביולוגיה, כימיה .

קבוצה נוספת המהווה כ-14% - הינה מקצועות הרפואה – בראשם – רפואה כללית, רפואת שיניים וכן רוקחות וסיעוד.

קבוצה שלישית – המהווה 11% נוספים - המקצעות המשתייכים למדעי החברה - כלכלה, משפטים, מדעי ההתנהגות ומשאבי אנוש.

האם ניתן להתקבל לעתודה גם לאחר שנת שירות/ מכינה קדם צבאית/ ישיבת הסדר?

ניתן. תהליך המיון למועמד היוצא לשנת שירות/ מכינה קדם אקדמית/ ישיבת הסדר, יתבצע במהלך שנת הדחיית גיוס ובייחד עם תלמידי י"ב.

האם יש מגבלות רפואיות שבגללן לא ניתן להתקבל לעתודה?

על המתמיינים לעתודה להיות כשירים רפואית להיות קצינים בצה"ל. מעבר לכך אין מגבלות רפואיות.

מהי התמיכה הכלכלית שמקבל עתודאי בזמן הלימודים?

העתודאי בלימודים זכאי לתמיכה כלכלית הכוללת:

החזר כספי עד גובה של ₪2500 על הוצאות בגין תהליך המיון- דמי רישום לאוני' וקורס פסיכומטרי – החזר חד פעמי הניתן בשנה הראשונה ללימודים (למתקבלים בלבד)

מענק עידוד עתודה בשווי ₪10500 בכל שנת לימוד.

מלגת מצטיינים בגובה של ₪5000 מוענקת לעד 100 עתודאים בכל שנה במסגרת 'מועדון המאה' - מועדון ההצטיינות של העתודה האקדמית (ההרשמה נפתחת בחודש דצמבר- ישלח קישור בSMS ובקבוצת הפייסבוק "עתודאים ברשת". תנאי קבלה הוא ממוצע 90 ומעלה, למען קבלת המלגה נדרשות 30 שעות התנדבות באחד מהפרוייקטים "עתודאים מלמדים מדעים" או "עתודאים מלמדים פיזיקה").

הלומדים בתכניות ה'עילית' – פסגות, ברקים, סילון, אלונים וגבישים – מענק עידוד עתודה נוסף בגובה של ₪5000.

תכנית 'עילית' צמרת – שכר לימוד מלא, מימון מעונות, כלכלה ועוד.

תכנית 'עילית' בינה- מימון שכר לימוד מלא ומענק מגורים משנה א' עד שנה ו'."

מלגת סיוע כלכלי – למתקשים כלכלית ניתן להגיש בקשה למלגת סיוע של עד ₪10,000 בשנה (נבחן אל מול קריטריונים).

בנוסף לתמיכה הכלכלית אנו בודקים ומלווים את העתודאים הלומדים על מנת לחבר אותם לשירות הצבאי ולוודא שמתקדמים בהיבט המקצועי.

מתי צריך לגשת לבחינה הפסיכומטרית על מנת להתמיין לעתודה?

המועד האחרון הרלוונטי למיון לעתודה הוא מועד אפריל של שנת הי"ב. מומלץ להקדים ולבצע הפסיכומטרי בתחילת י"ב (מועד ספטמבר) על מנת לאפשר זמן לימוד בחופשת הקיץ מצד אחד וכן מועד בחינה נוסף במידת הצורך בהמשך.

מהו ציון המינימום בפסיכומטרי?

הציון המינימאלי למיון למסלול העתודה הינו 590. חשוב לציין כי זהו ציון המאפשר כניסה לתהליך המיון בלבד, על המועמד לעמוד בתנאי הסף למוסדות האקדמיים. במרבית המקצועות הנלמדים במסגרת העתודה הפסיכומטרי הנדרש גבוה הרבה יותר. (ממוצע המתקבלים לעתודה עומד על כ-650).

מהם כנסי המידע הארציים, מתי ואיפה הם מתקיימים?

כנסי המידע הארציים מתקיימים בחודשים יולי ודצמבר, ונועדו לתת מידע כללי על מסלול העתודה, תהליך המיון אליו ועל שאלות נוספות שעולות.

ניתן למצוא את המידע העדכני על הכנסים כאן

האם השיבוץ בשירות הצבאי הוא בהכרח במקצוע הנלמד?

כלל התפקידים אליהם מיועדים בוגרי העתודה עם החזרה לשירות בתום הלימודים – הם בהכרח תפקידים אליהם נדרשת הכשרה אקדמאית במקצוע הרלוונטי

מתי מקבלים את תשובות הקבלה?

תשובות הקבלה הסופיות מתקבלות במהלך חודש ספטמבר – לאחר קבלת תשובות הקבלה מהמוסדות האקדמיים והשלמת תהליך הקבלה בתוך צה"ל.

האם ניתן להתנדב לשירות קרבי לאחר לימודי עתודה?

ניתן להתמיין מתוך ואחרי הלימודים ליחידות התנדבות בלבד – טייס, חובלים, סיירת מטכ"ל, שייטת, צוללות, שלדג, יחידת החילוץ – ח"

מה אורך השירות של עתודאי?

אורך השרות של עתודאי הינו חודשי חובה כפי שקבוע בחוק בעת יום החיול ו3 שנים קבע, גברים ונשים כאחד

האם יש הבדל בתנאי הקבלה בין גברים ונשים

אין הבדל בתנאי הקבלה. שיוון הזדמנויות מלא לנשים וגברים.

האם קבלה למוסד אקדמי מבטיחה קבלה לעתודה

הקבלה למוסד האקדמי הינה תנאי הכרחי להתקבל לעתודה אך אינו מספיק. תשובת הקבלה הסופית למסלול מותנית בשיקולים נוספים הכוללים את יתר הנתונים של המועמד ואת צרכי צה"ל ורק צה"ל מוסמך לאשר קבלה סופית למסלול.

האם יש מגבלה בכמות המתקבלים לכל מקצוע?

אכן קיימת מגבלה, כמות פותחי הלימודים בכל אחד מהמקצועות בעתודה נקבע למול צורך של בוגרי עתודה במקצוע בצבא. (למול תפקידים המיועדים לאקדמאיים).

מה ההבדל בין דחיית גיוס אקדמיזציה לעתודה?

עתודה – מסלול צבאי ללימודי תואר ראשון מיד בסיום התיכון, מותנה במעבר מיון – הלימודים מבוצעים במעמד של דחיית שירות (המתקבלים עוברים יום חיול ויוצאים לדחיית שירות). קיימת התחייבות וחתימה על חוזה עתודה ובסוף הלימודים העתודאי משובץ במקצוע

דחיית גיוס לתלמידי תיכון שמשלבים לימודים באקדמיה – הינה דחיית גיוס מטעמי פרט (לא מסלול) הניתנת ע"י מיטב ללא קשר לצרכי הצבא לטובת השלמת התואר. קרי - כל מועמד לשירות הצובר לפחות 50% נקודות זכות מתואר תלת שנתי או 30% נקודות זכות מתואר ארבע שנתי או בהתאם למדיניות הגיוס העדכנית – זכאי לבקש דחיית גיוס ממיטב של שנה/ שנתיים בהתאמה להשלמת התואר. בתום דחיית הגיוס שיבוצו ייקבע בהתאם לנתוניו ודרישות הצבא – מודגש כי אין הבטחה לשיבוץ במקצוע הנלמד.

באיזה שלב בלימודים עושים קורס קצינים?

בתכניות העילית ברקים, סילון וצמרת קורס הקצינים מתבצע בין השנה השניה לשלישית. מסלול העתודה האקדמית הוא מסלול קצונה. לאור זאת, אתם מתועדפים לקורס קצינים כבר בשנה הראשונה לשירות החובה, המועד יכול להשתנות על פי היחידה אליה משתבצים. להוריד את השאלה מה ההבדל בין דחיית גיוס לאקדמיזציה לעתודה.

איך ניתן לעזוב את מסלול העתודה האקדמית בתקופת הלימודים?

יש להגיש בקשה למדור עתודה אקדמית ולציין את סיבת הבקשה תוך הצגת נימוק רלוונטי. תשובתך תיבחן באופן פרטני, תוך בחינת מצבך האקדמי, מגמת הלימוד אליה אתה משויך, מספר נקודות הזכות אשר צברת במהלך תקופת הלימודים, מלגות ומענקים אשר קיבלת, מכלול השיקולים שהובילו לקבלתך למסלול וכל זכאות אקדמית אשר בידיך וכמו כן סל השיקולים לבחינת בקשתך כפי שישתנו מעת לעת במדיניות צה"ל.

במידה וכבר התגייסתי ואני רוצה לצאת מסלול העתודה תוך כדי שירות, מה עליי לעשות?

בכדי לצאת למסלול העתודה תוך כדי שירות, צריך יתרת שירות חובה של שנה אחת לפחות. בנוסף, יש להגיש טופס 55 לשינוי שיבוץ למפקד הישיר.

במידה ולא התקבלתי למסלול העתודה, האם תהיה לי הזדמנות נוספת להתקבל?

ניתן לצאת למסלול העתודה גם לאחר גיוסך לצה"ל תוך כדי השירות הצבאי (ראה/י תשובה מפורטת לשאלה בנושא). כמו כן, ניתן לדחות את הגיוס בשנה (למשל על ידי יציאה למכינה קדם צבאית/שנת שירות) ולהתמיין פעם נוספת בשנת המיון הבאה. היציאה לדחיית שירות מותנית באישור מיט"ב.

האם אפשר לעשות תואר שני במסגרת מסלול העתודה?

אפשרי לעשות תואר שני במסגרת המסלול! הרשמה לתואר שני נפתחת במהלך חודש ינואר של שנת לימודים אחת לפני האחרונה. ההרשמה נשלחת ב-SMS וגם בקבוצת הפייסבוק "עתודאים ברשת". האישור מקנה דחיית שירות נוספת של שנה עבור לימודי התואר השני.

מדור איתור העתודה האקדמית

לשאלות כלליות בנושא מסלול העתודה האקדמית, תהליך המיון, ההרשמה למוסדות הלימוד, תקופת הלימודים, שירות החובה והקבע ולנושאים נוספים:

מרכז שירות מיטב

שאלות כלליות על נושא הגיוס לצה"ל

מדור עתודה אקדמית

מוקד טלפוני ייעודי לעתודאים בזמן לימודים